fbpx
Sa invatam despre design !
mai 5, 2020
aranjament bujori si trandafiri curs online
Să învătăm despre principii de aranjare a florilor!
mai 7, 2020
Show all

Sa invatam despre Culori !

Teoria Culorilor Flori de Hartie

Teoria Culorilor Flori de Hartie


Sa invatam – Notiuni generale despre culori.

Pentru ca florile să-şi îndeplinească rolul de mesager al sentimentelor şi simbol al frumosului este foarte important să alegem culorile potrivite, ţinând seama de semnificaţia acestora şi de regulile privitoare la asocierea și armonia culorilor.

Alegerea corectă a culorilor poate induce o stare de bună dispoziţie iar utilizarea greşită a acestora determină stări sufleteşti neplăcute. Cu ajutorul culorilor se poate crea o atmosferă plăcută şi se pot marca anotimpurile.

Respectarea regulilor privitoare la alegerea, asocierea și armonia culorilor este foarte importantă în aranjamentele florale .Conform celor mai multe clasificări se cunosc şase culori de bază, numite şi culori principale, cromatice sau pure, distribuite pe următoarele secvenţe de lungimi de undă: Aceste şase culori de bază au următoarele efecte:

-cea mai caldă culoare de bază – oranjul;

– cea mai rece culoare de bază – albastrul;

– cea mai vioaie culoare de bază – roşul;

– cea mai deschisă culoare de bază – galbenul.

– cea mai închisă culoare de bază – violetul;

Culorile alb, negru şi gri sunt culori acromatice – nonculori.• Combinaţiile dintre culorile complementare (galben + violet, albastru–violet + galben–oranj, albastru + oranj) precum şi combinaţiile triadice (roşu + galben + albastru, verde + oranj + violet) sunt deosebit de plăcute și armonioase.

Combinaţii armonioase se pot realiza și prin utilizarea unor nuanţe diferite ale aceleiaşi culori, dispuse în ordine crescândă sau descrescândă a intensităţii (combinaţii monocromatice sau în degrade). Albul poate crea combinaţii armonioase cu oricare dintre culori. Culorile pot fi mai mult sau mai puțin intense în funcție de gradul de acoperire cu alb a culorii de referinţă.

Dispunerea culorilor în cadrul unui aranjament floral se va face, pe cât posibil, grupat, evitându-se dispersarea acestora deoarece această dispersare reflectă dezordine și lipsă de gust.

Percepţia culorilor poate fi diferită şi în funcție de intensitatea luminii; de exemplu, la lumină intensă florile capătă nuanţe mai tari în timp ce la lumină slabă culorile devin mai palide. Lumina provenită de la lumânări induce culorilor nuanţe gălbui sau oranj.

Din punct de vedere al efectului sentimental culorile pot fi calde sau reci ; sunt considerate culori calde roşul, galbenul şi oranjul deoarece sunt asociate cu soarele şi focul ca surse de căldură fizică şi umană şi induc sentimente de bucurie, optimism, dragoste, curaj, mulţumire.

Aceste culori trebuie să predomine în cadrul aranjamentelor florale destinate evenimentelor plăcute. Verdele, albastrul şi violetul sunt considerate culori reci, sugerând putere, raţiune, linişte, reţinere, maturitate dar şi speranţă.Fiecare culoare, poate avea mai multe semnificaţii iar asocierea corectă a acestora în cadrul aranjamentelor florale are o contribuție majoră în exprimarea gândurilor sau sentimentelor pe care dorim să le transmitem.

  • Roşul este culoarea cea mai activă şi de efect, greu de subordonat și simbolizează dragostea de viaţă, pasiune, festivitate.
  • Galbenul este o culoare luminoasă şi reconfortantă și simbolizează fericirea, mulțumire, splendoarea şi măreţia; în nuanțe închise galbenul simbolizează gelozie, încăpăţânare sau chiar ură.
  • Oranjul simbolizează puterea, fiind o culoare caldă, plină de energie, aducătoare de bucurie şi fericire.
  • Violetul simbolizează luxul, măreţia, integritatea şi prietenia; este o culoare puternică, plină de energie.
  • Verdele simbolizează speranţa, liniştea, bogăţia, precum și sentimente de calm şi linişte
  • Albastrul simbolizează infinitul, depărtarea, dorul, stăruinţa dar şi tristeţea şi suferinţa.
  • Albul este culoare nevinovăţiei şi purității sau dimpotrivă culoarea doliului şi durerii pentru unele popoare.
  • Negrul este culoarea doliului şi a durerii pentru popoarele creştine, simbolizând tristeţea și sobrietatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *